Kurkuma

Kurkuma je také někdy nazývána jako „indický šafrán“. Jedná se o koření jasně žluté barvy. Pochází původně z jižní Asie. Koření kurkuma se vyrábí namletím a usušením oddenku kurkumovníku dlouhého. Kdo viděl někdy oddenek kurkumovníku, asi nebude překvapen tím, že tato rostlina patří do stejné čeledi jako zázvor. V Indii je její používání na denním pořádku už přinejmenším po šest tisíc let.
koření v koších

Rostlina

Kurkumovník dlouhý je trvalka s článkovaným oddenkem, který je velmi podobný oddenku zázvoru. Má dlouhé řapíkaté listy. Květy jsou žluté barvy, ne nepodobné barvě kořene. Jsou uspořádány v klasu, jenž vyrůstá mezi listy. Může vyrůstat až do výšky přes jeden metr. Plod jest mnohosemenná tobolka. Nejvíce je tato rostlina pěstována v Indii.

Zdravotní pozitiva kurkumy

ü  Je používána při léčbě rakoviny.
ü  Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a překyselení.
ü  Pomáhá na trávení a krvetvorbě.
ü  Zlepšuje možnosti vstřebávání potřebných látek a živin z potravy.
ü  Posiluje funkce a výkon srdce i jater.
ü  Kompletně čistí tělo svými detoxikačními, probiotickými účinky a čištěním krve.
ü  Odstraňuje cisty a nejrůznější závislosti.
ü  Působí také antisepticky a má velké pozitivní účinky na mozek.
ü  Posiluje mozkové spoje a kognitivní mozkové funkce. Má také protizánětlivé účinky.
ü  Podporuje imunitu a urychluje regeneraci organismu.
ü  Hubí bakterie a parazity v potravě. Je vhodná i pro dlouhodobé používání a užití.
ü  Používá se také na ošetření ran – zejména řezných. Ránu dokáže vyčistit a mírně sevře tkáň.
kořen zázvoru

Použití

Nejvíce se používá jako koření – ať už jako součást kari koření anebo samotná. Přidává se do nejrůznějších kosmetických přípravků. Často je také součástí vegetariánské stravy a vegetariánských směsí, jež si můžeme koupit v obchodě se zdravou stravou. Přidává se také do polévek a čajových směsí. Své využití si našla i v pleťových maskách, mýdlech a krémech. Často se kombinuje s jiným kořením či bylinkami. Velice účinná je také v kombinaci s vápníkem. Používá se také jako potravinářské barvivo. Získává se z ní také i éterický olej, kterého obsahuje asi pět procent.